FOTO: Privat
- Dette var en knallgod kongress som har gitt meg mer kunnskap innen idrettsmedisin, og jeg føler meg både mer motivert og rustet til å ivareta mine pasienter i klinikk og utøvere på landslaget, skriver Nina Paulsen Barli
Verdenskongressen i idrettsfysioterapi ble i år avholdt 14.-15. juni i Oslo. På kongressen deltok over 700 fysioterapeutene fra 43 ulike land. Selv tok Barli turen til hovedstaden fra Sunnmøre, hvor hun til daglig jobber som fysioterapeut med spesialisering innen idrettsfysioterapi på Acto terapi og trening i Sula kommune.
Barns biologisk alder
Flere av kongressens forelesninger belyste relevante felt i Barlis kliniske hverdag. Som for eksempel temaet 'biologisk versus kronologisk alder', som er viktig for flere av hennes pasienter i klinikken.
-Jeg møter blant annet flere barn og unge med belastningsrelaterte plager, og får spørsmål fra foreldre og trenere angående råd og veiledning til belastningsstyring. Da er det fint med kunnskap om kronologisk versus biologisk alder. Forskning har vist at barn med kronologisk alder på 14,1 år har en biologisk alder som varierer fra 10,4 til 17,5 år. Det vil si at den kan variere på 6-7 år for barn født på samme tid!
Hun presiserer at dette er vesentlig informasjon med tanke på tilrettelegging av trening og aktivitet, men også med tanke på andre faktorer:
- Søvn og restitusjon, kosthold og opplysninger om hvordan samfunnet påvirker oss i negativ retning er også viktig i denne sammenhengen. I tillegg til at barn kan være svært aktive, flere ganger om dagen, så må treningsprinsippet rundt variasjon holdes høyt. Aktive barn og unge bør monitoreres på vekst og modning for å forebygge belastningsrealterte skader/plager, og unngå at de dropper ut av idretten unødvendig.
- I en ideell verden bør treningen med andre ord tilrettelegges mer etter modning og vekst, i motsetning til kronologisk alder, for å forebygge skader, forklarer hun.
Menstruasjonssyklus
Barli er også en del av det medisinske teamet hos det kvinnelige alpinlandslaget i Norges skiforbund frem mot OL i Italia i 2026, og synes derfor at det var særlig interessant å lære mer om hvordan trene kvinnelige utøvere og pasienter.
- Hvilken betydning menstruasjonssyklus har for treningsbelastning blir stadig mer belyst i media og idrettsmiljøet. På kongressen ble flere studier presentert, men ingen ser foreløpig ut til å finne en sammenheng mellom prestasjon og hvilken fase av menstruasjonssyklusen man er i.
- Samtidig rapporterer flere kvinnelige utøvere om negative symptomer rundt syklus, og at det kan være med på å redusere søvnkvalitet og restitusjon – som igjen kan påvirke prestasjon og treningskvalitet. Det er derfor viktig å være klar over hvordan menstruasjonssyklus kan påvirke kvinnelige utøvere og pasienter i både prestasjons – og rehabiliteringsforløp, skriver Barli til Fysiofondet.
Fysiofondet ønsker alpinlandslaget med team lykke til i forberedelsene mot OL i 2026!
Fysiofondet har tildelt over 60 reisestipend til fysioterapeuter som har deltatt på Verdenskongressen i idrettsfysioterapi (WCSPT 2024). Les mer om utlysningen Reisestipend 2024.