FOTO: Privat
En høstdag i 2021 logger fysioterapeut Martin Christensen seg på Twitter og bestemmer seg for usensurert å dele sine erfaringer etter en dag i behandlingsrommet. Tre år senere entrer han scenen på den internasjonale kongressen Therapy Expo 2024 med presentasjonen Practical Professionalism: The Paradox of being Human within a Health Care System.
- Det oppstod som et opprør mot det perfekte bildet av hva en fysioterapeut skulle være på sosiale medier. Jeg ble rett og slett mett av det intense presset om at alle skulle vite absolutt alt og ingen kunne gjøre feil, skriver Christensen.
Han husker ikke den aller første kvitringen. Men han husker sin egen frustrasjon.
- Alle sa «det er av våre feil vi lærer», men ingen sa noe om hvilke feil de hadde lært av. Trenden var mer «dette må alle vite!» og det irriterte meg litt. Hva med å være et menneske? Vi har alle fått diare på en buss, flyplass eller på jobb. Ingen er perfekte!
- Så for meg ble dette en slags form for å mestre det presset jeg kjente på.
Treffer en nerve
Og slik ble rutinen Friday Physio Confessions til. Hver fredag fremover postet han en slags tilståelse av feilbarlighet eller usikkerhet på sin twitterkonto.
Én fredag opplever han igjen å sitte igjen med flere spørsmål enn svar etter en utredning.
- Jeg hadde hatt en kompleks pasient der jeg følte at jeg faktisk hadde vært på topp. Jeg hadde sjekket alt, tenkt på alt og var «på», men satt likevel igjen som et spørsmålstegn ... Og det var ikke første gangen heller, så da ble det til en «confession».
Innlegget treffer en nerve og responsen blir stor.
- Når jeg våknet dagen etterpå hadde jeg passert en god del likes. Noe som bokstavelig talt tok meg på senga. I ettertid har jeg fått mange henvendelser, spørsmål og lignende både på Twitter og andre plasser. Mange tør å åpne seg og spørre om ting, andre sier bare takk for at jeg tør å si det som det er.
Christensen synes det hele er litt paradoksalt.
- Det er merkelig at jeg, som fokuserer på å fortelle om alt jeg ikke kan, og at jeg er en middelmådig terapeut, får faglige spørsmål.
FOTO: Utdrag fra Christensens powerpointpresentasjon ved Therapy Expo 2024. Bildet viser innlegget som gikk viralt.
Podcast
Ikke lenge etter startet Christensen The Friday Physio Confession Podcast.
– Podcasten oppstod som en naturlig forlengelse av postene på Twitter/X, og ga meg en perfekt unnskyldning for å ta kontakt med og prate med klinikere jeg så opp til og ønsket å lære av.
Blant gjestene har han hatt Adam Meakins, som snakket om profesjonalisme, Jo Turner, som delte erfaringer om sin rolle som coach for terapeuter, og Claire Minshull, en legende innen styrke og kondisjon (S&C) i opptrening.
Samtalene i podcastene gav mersmak og vekket en større interesse for forståelsen av fysioterapeutrollen.
Profesjonalitet
Interessen har han videreført til sine masterstudier i helsevitenskap ved OsloMet, hvor han spesialiserer seg på fysioterapi for muskelskjelettlidelser.
I sin masteroppgave undersøker han hvordan fysioterapeuter oppfatter og forstår profesjonalitet i samhandling med både pasienter og kollegaer. Studien er basert på åtte kvalitative intervjuer med fysioterapeuter, fire fra Norge og fire fra Storbritannia.
Denne studien dannet grunnlaget for hans presentasjon på kongressen Therapy Expo 2024 i Birmingham, hvor han gjennomgikk ulike perspektiver på profesjonalitet som blant annet omhandler samfunnets normer, bedriftskultur, tverrfagilge roller og samarbeid, tillitt, grenser og mer.
Profesjonalisme er vanskelig å definere. Hva med "praktisk profesjonalisme"? Hva er det?
- Vanskelig er en underdrivelse! Begrepet praktisk profesjonalisme er noe jeg har konstruert i forbindelse med oppgaven. Dette omhandler rett og slett hvordan vi forstår og utøver profesjonalitet i praksis.
- Det handler ikke om definisjoner, men hvordan vi tenker om det på «gulvet».
Kontekst
Christensen har selv erfart å bli kalt uprofesjonell.
- Det har gått på hvilket språk jeg har brukt, hva slags klær jeg har hatt på meg og hvorfor jeg ikke har gjennomført spesifikke undersøkelser.
Han synes derfor det er interessant å se at disse tingene knapt blir nevnt av hans informanter i forbindelse med selve oppgaven.
Det mest interessante funnet i studien, ifølge Christensen, er at profesjonalitet er relativt. Han beskriver det som noe flytende og kontekstavhengig, snarere enn en form som gjelder for all interaksjon.
- Alt kan være både profesjonelt og uprofesjonelt avhengig av personer, sted og stemning. Context is key!
Og til alle fysioterapeuter som kjenner på presset, har han en klar oppfordring:
- Ikke stress! Vi kommer alle til å feile. Pust, lær og slapp av. Våre pasienter ønsker ikke å møte en robot, men et menneske som bryr seg og er villig til å hjelpe.
Christensens masterstudier støttes av fondets utdanningsstipend, og hans reise - og opphold ved Therapy Expo 2024 i Birmingham er støttet gjennom fondets reisestipend.