Nyhetsarkiv

Bli kjent med styret: Hilde Lurås

Design uten navn - 2024-10-16T114541.588

FOTO: Ahus

Vi fortsetter med å presentere fondsstyrets varamedlemmer. Bli bedre kjent med Hilde Lurås fra Helsedirektoratet. 

Hei, hvem er du? 
 - Jeg bor i Lørenskog, har fire utflyttede barn, og er glad i å være ute sommer som vinter. Nå gleder jeg meg til snø og ski etter en lang, fin sjø og badesesong.

Hva er din faglige bakgrunn?
- Jeg er utdannet fysioterapeut fra Statens fysioterapiskole i Oslo. Etter turnus, litt sykehus og instituttjobbing tok jeg embetseksamen i samfunnsøkonomi - og etter hvert også en doktorgrad i samfunnsøkonomi.

Hvor arbeider du nå – og hva består jobben din i?
- Jeg leder en forskningsenhet på Akershus universitetssykehus i kombinasjon med et professorat i helsetjenesteforskning ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo. Forskningen min, og vår, handler om hvordan helse- og omsorgstjenestene best kan organiseres, ledes, finansieres og leveres. Dette inkludere alt fra analyser hvor vi bruker store nasjonale registre, via forskning på innføring av nye behandlingsformer og organisasjonsmodeller, til kvalitative studier blant annet av ulike pasientmøter.

Når og hvorfor valgte du å stille som styremedlem i Fondsstyret?
- Jeg er oppnevnt av Helsedirektoratet som statens representant, og er nå i min tredje periode i Fondsstyret. For meg var det veldig gøy å komme tilbake til «røttene» og kunne utnytte min erfaring som forsker og helseøkonom inn i utviklingen av faget.

Hva brenner du for?
- I og med jeg ikke jobber innen fysioterapifaget er jeg mest opptatt av fysioterapi og fysioterapitjenesten «i stort». De siste årene er det lagt frem en rekke nasjonale utredninger: Helsepersonellkommisjonen (NOU 2023:4), Sykehusutvalget (NOU 2023:8), og Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027, er bare noen. Felles for dem alle er at de fremhever at helsetjenesten har begrensede ressurser, at tjenestene må leveres på nye måter, og at befolkningen må ta større ansvar for egen helse. Jeg mener at spesielt stikkord som «oppgavedeling eller oppgaveforskyvning mellom forvaltningsnivå og mellom helseprofesjoner», og «bedre folkehelse og helsekompetanse i befolkningen» peker på fysioterapeuter som med sin unike kompetanse kan få en enda mer sentral plass i fremtidens helsetjeneste. Dette krever politisk innsats, så herved utfordres de tre foreningene.

Er det noe som rører seg innen fysioterapi akkurat nå du synes er spesielt interessant?
- Jeg har vært heldig å bli involvert i spennende forskningsprosjekter innen fysioterapifaget både knyttet til (fall)forebygging og til oppgaveforskyvning hvor fysioterapeuter har overtatt legeoppgaver. I begge tilfeller har endringene bidratt til bedre tjenester og kostnadseffektivitet. Denne typen studier må vi ha enda flere av.

Hva synes du er det mest givende med å sitte i Fondsstyret?
- Det er en unik mulighet å kunne bidra til en god bruk fondsmidlene. Vi som sitter i dagens styre, har mye å takke «kloke damer» som besluttet å bygge opp et fond basert på overføringene fra staten. Det at fondet nå deler ut mer per år enn de årlige overføringene viser hvilken suksess dette har vært for fysioterapifaget. Som statens representant er jeg veldig opptatt av at bruken av midlene skal være i tråd med myndighetens føringer, og at de skal tette kunnskapshull til beste for befolkningen.

 

 Hilde Lurås er oppnevnt som varamedlem av Helsedirektoratet.