Nyhetsarkiv

Artikkel om faktorer i implementering av høyintensietstrening for slagpasienter

Facilitators and Barriers to Implementing High-Intensity Gait Training in Inpatient Stroke Rehabilitation A Mixed-Methods Study (2)Foto: Prosjektleder Julia Aneth Mbalilaki arbeider til daglig som spesialrådgiver ved Regional kompetansetjeneste for rehabilitering ved Sunnas sykehus. 

Vi gratulerer førsteforfatter Julia Aneth Mbalilaki og medforfattere med artikkelen Facilitators and Barriers to Implementing High-Intensity Gait Training in Inpatient Stroke Rehabilitation: A Mixed-Methods Study, publisert i Journal of Clinical Medicine. Studien er støttet av Fysiofondets stipend til forskningsprosjekt. 

Dette er et forskningsprosjekt i forlengelsen av implementeringsprosjektet FIRST - Norway (Focused Intensive Repetitive Stepping Training – Norway).

Artikkelen baserer seg på resultater fra en «mixed method»-studie som gjennomførte spørreundersøkelse og fokusgruppeintervju med klinikere i tre ulike institusjoner i Helse Sør-Øst. Hensikten med studien var å undersøke hvilke faktorer som hemmer og fremmer implementering av høyintensiv gangtrening (HIT) for slagpasienter.

Klinikerne som ble intervjuet beskrev hvordan kunnskap og kompetanse om intervensjonens kunnskapsgrunnlag ga dem tro på intervensjonen, noe som bidro til en vellykket implementeringsprosess. Det samme gjorde følelsen av å være en del av et større fellesskap som strakk seg ut over institusjonen de jobbet i. Andre faktorer som påvirket implementeringen, var leders involvering i prosessen og dersom pasienten opplevde behandlingen som positiv.

Les mer studien https://www.mdpi.com/2077-0383/13/13/3708#metrics.

Hva er HIT?
HIT, høyintensiv gangtrening på norsk, er en behandlingsmetode som ofte benyttes i rehabilitering som har til hensikt å forbedre gangfunksjonen hos pasienter med nedsatt mobilitet, for eksempel etter et hjerneslag eller ved nevrologiske tilstander. Målet med HIT er å utfordre pasientens gangmønster ved å bruke høy kardiovaskulær intensitet og mange repetisjoner over tid for å forbedre styrke, utholdenhet og ikke minst motorisk kontroll. Så mye som mulig av total behandlingstid med fysioterapeut består av gange og andre bevegelser med høy intensitet, som vil si innenfor 70-85% av maks hjertefrekvens. Dette er ment å stimulere plastisitet og læring, og har vist gode resultater på ganghastighet og gangdistanse, samt balanse og forflytning. Dette kan du lese mer om her:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.119.027450?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed.

Journal of Clinical Medicine er et internasjonalt og fagfellevurdert tidsskrift om klinisk og pre-klinisk forskning.